8 Σεπ 2011

Χάνει θέσεις στην παγκόσμια λίστα ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα !

Πίσω από χώρες όπως η Αλβανία, η Ονδούρα, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ουκρανία και το Τρινιντάντ...
Κατρακυλάει συνεχώς η Ελλάδα στη παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας, και βρίσκεται πλέον σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum πίσω από χώρες όπως η Αλβανία, η Ονδούρα, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ουκρανία και το Τρινιντάντ, οι οποίες στην έκθεση του 2010 βρίσκονταν πίσω από εμάς.
Σύμφωνα με την έρευνα που αφορά την περίοδο 2011-2012, η Ελλάδα έχασε φέτος άλλες επτά θέσεις στην παγκόσμια λίστα και έπεσε στην 90η θέση, ανάμεσα σε 142 χώρες (από την 83η θέση πέρυσι, και την 71η θέση την περίοδο 2009-2010).

Πίσω από τη Ρουάντα...

Έχασε δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια... 19 ολόκληρες θέσεις. Ανεξάρτητα πάντως από τις απώλειες των δύο τελευταίων ετών, η χώρα παραμένει λιγότερο ανταγωνιστική από την Τυνησία (40η θέση), τη Σρι Λάνκα (52η), τη Τουρκία (59η), το Βιετνάμ (65η), τη Ρουάντα (70η), το Μαρόκο (73η), τα Σκόπια (79η), και τη Γουατεμάλα (84η). Στη πτώση της Ελλάδας στην κατάταξη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας κύριο ρόλο έπαιξε η δραματική επιδείνωση των μακροοικονομικών της χώρας. Τη χειρότερη βαθμολογία παίρνει όσον αφορά το κριτήριο του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, όπου η χώρα έπεσε στην 140η θέση, από την 123η θέση πέρυσι.
Εκεί που επίσης παίρνει τις χειρότερες βαθμολογίες είναι στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα (93η θέση από 110η πέρυσι), και στην αποτελεσματικότητας της αγοράς εργασίας (126η θέση από την 125η θέση πέρυσι).
Στους τομείς της καινοτομίας έχουμε την 88η θέση, και στο business sophistication την 77η θέση.
Στην κορυφή της λίστας για φέτος, βρίσκεται η Ελβετία η οποία παραμένει η πιο ανταγωνιστική στον κόσμο. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, η Σουηδία, η Φιλανδία, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Δανία, η Ιαπωνία, η Βρετανία, το Χονγκ Κονγκ, ο Καναδάς, η Ταιβάν, το Κατάρ, το Βέλγιο, η Νορβηγία και η Σαουδική Αραβία..

Πηγή: pathfinder.gr