29 Δεκ 2011

Το Twitter ξεπερνά το Facebook στα ΜΜΕ

Μπορεί το Facebook να είναι μεγαλύτερο από το Twitter σε όλους σχεδόν τους τομείς, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο και στο θέμα της κάλυψης που είχαν οι δύο υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2011. Ίσως και λόγω του πιο ειδησεογραφικού του χαρακτήρα, το Twitter κατάφερε να  απασχολήσει το 50% της κάλυψης από τα ΜΜΕ για την χρονιά που κλείνει, σε σχέση με το αντίστοιχο 45% που είχε το Facebook.

Οι αριθμοί αυτοί κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση αν σκεφτούμε πως το Facebook έχει 8 φορές περισσότερους ενεργούς χρήστες  και 16 φορές μεγαλύτερο όγκο περιεχομένου που διαμοιράζεται μεταξύ των χρηστών του.
Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έρευνα της HighBeam Research, το προβάδισμα του Twitter ήταν σταθερό για όλη τη διάρκεια της χρονιάς εκτός μονάχα από τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο. Χαρακτηριστικό είναι ότι συζητήθηκε περισσότερο ακόμη και τον Σεπτέμβριο, παρόλο που τότε το Facebook είχε παρουσιάσει μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές της ιστορίας του.
Όπως ήταν μάλλον αναμενόμενο, Twitter και Facebook μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των media για το 2011, αφού το μερίδιο των υπόλοιπων κοινωνικών δικτύων ήταν πολύ μικρό, με 3,33% για το LinkedIn, 1,3% για το MySpace και 0,71% για το Foursquare. Αξίζει να σημειωθεί πως το Google+ δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνα, γιατί ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μισά της χρονιάς.
Οι λόγοι για τους οποίους το Twitter τυγχάνει τόσο δυσανάλογα μεγάλης κάλυψης από τα μέσα έχουν ενδεχομένως να κάνουν κυρίως με το ότι τα tweets είναι κατά κανόνα δημόσια και, συνεπώς, ορατά σε όλους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον ειδησεογραφικό χαρακτήρα της υπηρεσίας, αφού πολύ συχνά αποτελεί πηγή πρωτογενούς ενημέρωσης, με όχι λίγα «λαβράκια» να έχουν δημοσιευθεί πρώτα εκεί για να αναπαραχθούν μετά από τα υπόλοιπα μέσα.

Πηγή: ZDNet