12 Μαρ 2012

Σταθερά ανοδικό προϊόν το ποδόσφαιρο

Αύξηση της τάξης του 3% παρουσιάζουν τα έσοδα των κορυφαίων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, σύμφωνα με τη μελέτη Football Money League της Deloitte.
Οι ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο Football Money League, έχουν επιτύχει διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις οικονομίες των κρατών από τις οποίες προέρχονται (που παρουσίασαν κατά μέσο όρο ανάπτυξη της τάξης του 1,7% το 2010 και 1,3% το 2011).

Οι 20 πρώτες ομάδες της κατάταξης, παρουσίασαν έσοδα 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατά τη διάρκεια του 2010/2011 και τώρα αντιπροσωπεύουν πάνω από το ¼ των εσόδων της Ευρωπαϊκής αγοράς ποδοσφαίρου. Εννέα από τις 20 κορυφαίες ομάδες κατέγραψαν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. 

Ο Dan Jones, Partner στο Sports Business Group της Deloitte, σχολίασε σχετικά: «Η συνεχής ανάπτυξη των 20 πρώτων ομάδων κατά τη διάρκεια του 2010/2011 αποδεικνύει τη δύναμη των κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων, ειδικά σε αυτούς τους οικονομικά δύσκολους καιρούς. Ενώ ο ρυθμός αύξησης των εσόδων μειώθηκε από 8% το 2009/10 σε 3% το 2010/11, η ευρεία και πιστή βάση οπαδών, η δυνατότητά των συλλόγων να προσελκύουν μεγάλα ραδιοτηλεοπτικά κοινά και το γεγονός ότι εξακολουθούν να ελκύουν επιχειρηματικούς εταίρους, κατέστησε τις ομάδες σχετικά ανθεκτικές στην οικονομική ύφεση».
 
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι που βρίσκονται στις πρώτες έξι θέσεις του Money League της Deloitte –Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπάγερν Μονάχου, Άρσεναλ και Τσέλσι- παρέμειναν αμετάβλητοι. Συγκεκριμένα, η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτά για έβδομο συνεχές έτος την πρώτη θέση και έτσι βρίσκεται μόνο μια χρονιά μακριά από την ισοφάριση του ρεκόρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία κατείχε την πρώτη θέση κατά τα πρώτα 8 χρόνια του Football Money League. Τη Ρεάλ ακολουθεί με μικρή απόσταση η Μπαρτσελόνα, της οποίας, η άνοδος των εσόδων κατά 13% το 2010/11, σημαίνει ότι τα έσοδά της ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 450 εκατομμύρια ευρώ. Η αποτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να προκριθεί στη knock-out φάση του Champions League το 2011/12, αναμένεται να διευρύνει την απόστασή που τη χωρίζει από τους ισπανικούς συλλόγους, πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Μάνος Πηλείδης, Senior Partner της Deloitte στην Ελλάδα σχολίασε: «Οι φετινές αλλαγές καταδεικνύουν τη σημαντικότητα του Champions League στα οικονομικά των ομάδων. Η Σάλκε και η Τότεναμ είχαν καλές παρουσίες σε αυτή τη διοργάνωση γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των εσόδων τους σε αντίθεση με τη Λίβερπουλ, της οποίας η απουσία είχε αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα της ομάδας. Οι ελληνικοί σύλλογοι συνεχίζουν να είναι πολύ μακριά από την είσοδο τους σε αυτή την κατάταξη. Τα έσοδα των μεγάλων ελληνικών συλλόγων κατά το 2010/11, κυμαίνονται μεταξύ 35 εκατ. - 50 εκατ. ευρώ, που και αυτά εξαρτώνται σημαντικά και μεταβάλλονται από τη συμμετοχή και την πορεία τους στο Champions League, ενώ αυτή τη στιγμή η ομάδα που βρίσκεται στην 20η θέση έχει έσοδα 114 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον είναι, ότι η Μπενφίκα, που προέρχεται από χώρα πληθυσμιακά συγκρίσιμη με την Ελλάδα, έχει έσοδα 102 εκατ. ευρώ (στην 21η θέση) και είναι η μόνη ομάδα στους πρώτους τριάντα που αγωνίζεται εκτός των μεγάλων πέντε πρωταθλημάτων».

Για ακόμα μια φορά, οι κορυφαίες 20 θέσεις του Money League καταλαμβάνονται από ομάδες των «μεγάλων πέντε» Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, έξι από τις οποίες προέρχονται από την αγγλική Premier League.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, στα έσοδα από εισιτήρια προηγείται η Ρεάλ (123 εκατ. ευρώ), ακολουθούμενη από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (120 εκατ. ευρώ) και τη Μαρτσελόνα (110 εκατ. ευρώ), στα έσοδα από αναμεταδόσεις η Μπαρτσελόνα (183,7 εκατ. ευρώ), η Ρεάλ (183,5 εκατ. ευρώ) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (132,3 εκατ. ευρώ), ενώ στα εμπορικά έσοδα, την πρώτη θέση κατέχει η Μπάγερν (177,7 εκατ. ευρώ) κι έπονται η Ρεάλ (172,4 εκατ. ευρώ) και η Μπαρτσελόνα (156,3 εκατ. ευρώ).


Πηγή: advertising.gr