23 Απρ 2012

Το internet, η λογοκρισία και η προστασία των digital media στη Λατινική Αμερική

Ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον σύγχρονο κόσμο των ψηφιακών μέσων στη Λατινική Αμερική, κυκλοφόρησε δωρεάν μέσω διαδικτύου o Eduardo Bertoni.
Με τίτλο «Hacia una internet libre de censura» (Προς ένα ελεύθερο – χωρίς λογοκρισία intenet), ο διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελευθερία της Έκφρασης και Πρόσβασης στην Πληροφορία του Πανεπιστημίου του Παλέρμο, αναλύει την «παρωχημένη» νομοθεσία της Λατινικής Αμερικής σχετικά με τα Νέα Μέσα.
Ειδικότερα, ο Eduardo Bertoni καταπιάνεται με τέσσερα βασικά σημεία: την ευθύνη όσων εργάζονται στο διαδίκτυο, τον σωστό χειρισμό των προσωπικών δεδομένων, το φιλτράρισμα του περιεχομένου καθώς και την ελευθερία της έκφρασης.
Σύμφωνα με το κ. Bertoni, η Λατινική Αμερική πρέπει να κλείσει τις νομικές «τρύπες» σε αυτόν τον τομέα, καθώς σήμερα είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν με την ίδια αυστηρότητα τους νόμους που προστατεύουν την ελευθερία της έκφρασης στα παραδοσιακά και τα ψηφιακά μέσα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Μεξικό, όπου πρόσφατα δολοφονήθηκε ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έκανε ανώνυμο online ρεπορτάζ για το οργανωμένο έγκλημα.

Πηγή:  http://www.mediagate.gr